10 recomanacions bàsiques per a evitar les crisis d’ansietat

7081308805_a049d3c009_o

Si has patit alguna crisi d’ansietat i estàs preocupat/da de que es repeteixi llegeix les següents recomanacions del Dr. P. Moreno. T’esmentem els 10 primers auxilis que pots començar a aplicar des d’ara mateix:

  1. Parla en veu baixa i poc a poc, procurant mantenir un ritme que no forci la teva respiració. Evita parlar en veu alta o més ràpid de l’habitual, ja que pot facilitar la hiperventilació i produir un nou epsodi d’ansietat.
  2. Evita el consum de cafè i altres excitants, com ara xocolata, tè, begudes de cola, begudes “energètiques”, etc. ja que, si es consumeixen habitualment, poden desencadenar una crisi d’ansietat.
  3. Evita el consum de sucre (caramels, begudes ensucrades, sucs, etc.), ja que en persones sensibles al descens de nivell de sucre pot provocar una crisi d’ansietat.
  4. Menja amb calma. Menjar ràpid facilita que es produeixi la hiperventilació (la qual es relaciona amb les crisi d’ansietat).
  5. Evita suspirar i badallar. Tots dos poden produir un descens brusc del nivell d’anhídric carbònic en sang i facilitar així l’aparició d’una crisi.
  6. Dorm les hores necessàries. Dormir menys de lo habitual afavoreix l’aparició d’estats d’irritació i estrès, que indirectament poden donar crisis d’ansietat.
  7. Fes exercici físic. La seva pràctica té un efecte beneficiós sobre els nivells d’estrès i redueix la possibilitat de desenvolupar crisis d’ansietat.
  8. No t’automediquis. Si tens repetides crisis d’ansietat i creus que necessites ajuda mèdica, recorre a un especialista. Si ja t’han receptat medicació, no modifiquis la dosi sense consultar-ho amb el teu metge. I, sobretot, MAI abandonis la medicació bruscament sense l’autorització i la supervisió del teu metge.
  9. Revisa la distribució del teu temps. Busca l’equilibri de dedicació del teu temps i les teves energies entre la feina, la família, els amics, i les teves aficions, deixant el temps suficient per a dormir.
  10. Elimina el consum de drogues. Determinades substàncies (amfetamines, cocaïna, etc.) poden desencadenar crisis d’ansietat amb gran facilitat. Si en consumeixes, posa’t en contacte amb algun metge especialista en drogodependències per a poder fer-ne front.

 

Si és un tema que et preocupa o, senzillament, t’interessa et recomano profundament el seu llibre: “Dominar las crisis de ansiedad. Una guía para pacientes” Pedro Moreno i Julio C. Martín. Serendipity.

Salut i calma!