I si meditem?

La meditació ens permet cultivar un espai intern que va més enllà del cos, les emocions, els pensaments, les preocupacions, els objectius, les responsabilitats… Ens ofereix un espai on descansar la ment i alimentar i cuidar l’ànima. És una porta oberta cap a la espiritualitat, no entesa com a religió o esoterisme, sinó, com diu Titch Nhat Han, com a camí per a generar felicitat, amor i comprensió a fi que puguem viure profundament cada instant de vida.

La meditació ens dóna oxigen, ens permet respirar més enllà de les preocupacions diàries que  ens ofeguen. Ens ajuda a trobar el nostre centre, a des-identificar-nos de qualsevol idea o pensament, de qui som o com són les coses.

El silenci és un aliat. La meditació ens permet trobar un silenci fèrtil i nutritiu de l’ànima. Meditar ens permet trobar el silenci interior, un silenci reparador on reposar, i que ens allunya dels maldecaps quotidians.

Per a meditar, has de trobar una postura còmode (aquí en pots trobar suggeriments) o també ho pots fer en moviment, i posar tota la teva atenció en un punt: pot ser la respiració, pot ser un punt fix extern a tu, pot ser sota el nas… I respirar… Respirar ens porta al present. Cada vegada que et notis pensant quelcom, deixa anar aquell pensament, i torna a la teva tasca. Continua respirant i amb l’atenció a aquell mateix punt…

També es pot practicar la meditació guiada, amb algú que et vagi acompanyant amb la seva veu, convidant-te a fer recorreguts sensorials pel teu cos o amb la imaginació. Si ets principiant, és una bona manera de començar.

Pot ser que quan t’aturis notis moltes sensacions. No t’espantis, forma part del procés. Tu centra’t en la tasca. També pot ser que algunes parts del teu cos es posin en moviment. No t’espantis, forma part del procés.

Mentre medites pot ser que et vingui son. És important que no t’adormis, ja que llavors no estaries meditant.

Si estàs fent les teves primeres meditacions o t’ho has proposat, et recomano que comencis meditant uns 5 minuts, i a mesura que vagis practicant augmentis el temps de meditació progressivament. Escolta el teu ritme d’aprenentatge i ajusta’t-ho tu mateix/a.

Com diu Krishnananda, la meditació ens guia en el procés d’arribar a intimar més amb el nostre món interior.