Confinats amb confiança

Estem davant d’una situació única i excepcional. Una situació diferent al que estem acostumats, que ens obliga a viure-la de manera individual (o amb grups reduïts de persones) sabent que és compartida per tothom (o per la gran majoria). Es posa de manifest la polaritat individu – societat; el que cadascú pot aportar pel bé comú és quedar-se a casa (o anar a treballar en el cas de les professions imprescindibles en aquest moment), en detriment de la rutina i el plaer de la quotidianitat individual de cadascú. Podem afrontar aquesta situació enfadant-nos i queixant-nos de tot el que no podem fer, lamentant-nos del que haguéssim pogut fer per les vacances de setmana santa i no farem… però més enllà d’aquests sentiments, no canvia res. La VIDA ens torna a ensenyar que està per sobre de tots nosaltres, i aquest cop ens ha tocat viure aquest episodi. Els laments i les queixes no ens tornaran la normalitat, el que sí que està a les nostres mans és decidir com viure aquests dies d’obligat confinament.

Aquí et dono algunes idees per a cuidar-te en aquests dies, per a viure confinats amb confiança:

BENESTAR FÍSIC:

 • Menjar de manera més sana que de costum, això t’ajudarà a mantenir un major equilibri cos-ment-emoció. Fes una ullada a aquest post de les nutricionistes de Think’eat.
 • Fer exercici físic a casa, ja sigui amb taules d’exercicis, com ballant amb el “just dance”, posant música i ballant al menjador de casa, pujant les escales quan vagis i tornis de comprar, etc.
 • Dormir tot el que necessitis. Aprofita que ara t’ho pots permetre i descansa. És important mantenir una bona higiene del son. Per a més informació mira aquest enllaç.
 • Jugar tant com vulguis. Si tens infants a casa, aprofita per a jugar amb ells tant com vulguis (o puguis), combinant jocs físics (on podràs descarregar adrenalina) i jocs més tranquils (jocs de taula, Lego, construccions, etc.). Ara tenim la oportunitat de passar moltes estones amb els nostres fills i filles. Gaudeix-les!
 • Vestir-se cada dia. Quedar-se tot el dia en pijama ha de ser una excepció, no la regla d’aquests dies. D’aquesta manera et diràs a tu mateix@ que comença un nou dia, que serà diferent a l’anterior, i que s’obren noves possibilitats, idees, mirades, aprenentatges… Inclús maquillar-te per anar a comprar et pot servir per a sentir que et cuides, encara que només sigui per anar a fer la compra. No necessites més motius per a cuidar-te que voler sentir-te bé amb tu mateix@.
 • Higiene íntima diària. Dedicar un moment cada dia a la dutxa et permetrà tenir un moment de contacte amb tu mateix@, de notar la teva pell i cada part del teu cos. Pots aprofitar que tens més temps disponible per a posar-te totes les cremes, olis, mascaretes i fer exfoliacions o altres productes que normalment queden arraconats a l’armari del lavabo.
 • Alentir el ritme. Prova durant una estona a fer allò que estiguis fent baixant el ritme de les teves accions, com si anessis a càmera lenta. Aconseguiràs que el ritme intern afluixi. Has estès mai la roba en mitja hora? Acceptes el repte?
 • Massatges. Aprofita per a fer, fer-te o que et facin massatges amb els de casa. És una manera de tenir el contacte de pell amb pell tan reparador, i pel que sovint no disposem de gaire temps.

BENESTAR EMOCIONAL:

 • Un moment per a aturar-se. En podem dir meditació o tan sols “parar”, la qüestió és buscar un lloc de casa on seure, tancar els ulls, i posar tota la nostra atenció en la respiració. Inspirar… Expirar… Inspirar… Expirar… I quan vingui algun pensament, l’escoltem, i després deixem que se’n vagi tal i com ha arribat. I tornem a centrar-nos en la nostra respiració. No es tracta de lluitar contra els pensaments que ens vénen a visitar, sinó escoltar-los i tornar a centrar-nos amb la respiració. Aquesta és la nostra tasca.
 • Posar-se meditacions guiades. A Internet n’hi ha una bona pila que et poden acompanyar en els moments de parar. Aquí en tens un exemple del Dr. Claudio Naranjo.
 • Fer un diari de confinament.Podem dedicar 5 minuts al dia a escriure com hem viscut el dia d’avui, com ens hem sentit, quines actituds hem tingut, quins pensaments ens han acompanyat… És una bona manera per a aclarir com ha sigut l’experiència del dia, i per a buidar sobre un paper aspectes que se’ns facin feixucs, o bé, adonar-nos-en que no ha sigut tan difícil com ens havíem imaginat.
 • Estimular la creativitat. Treu la teva part d’artista, cantant, ballant, inventant-te cançons, dibuixant, escrivint històries. Pots pintar la música que sents, pots pintar el teu estat emocional (plasmar en un paper el teu estat interior del moment)… Busca receptes i cuina, sol@ o amb companyia, i assaboreix el plat que t’has fet amb dedicació.
 • Gestionar la por i la incertesa. Sí, són dies d’incertesa, ja que no sabem com ni quan acabarà aquesta situació. L’interessant és discernir entre l’emoció i tot allò que nosaltres li afegim. Podem tenir por a contagiar-nos, a que algun familiar es contagiï, a no saber què passarà, a que quan surti de casa després de tots aquests dies se’m faci una muntanya, a que perdi la meva feina, i un llarg etcètera. Però, de què ens avisa aquesta por? Quin és el perill real del qual ens parla? El tens en ment? D’acord. Què pots fer davant d’aquest perill real? Si ja estàs fent tot el que està a les teves mans només cal que segueixis avançant amb la vida i esperar a veure què et portarà. Podrem saber-ho quan passi, fins aleshores, res de res. No estàs fent tot el possible? Doncs posa’t mans a l’obra! Fer-ho et pot donar tranquil·litat. Tot el que afegim a sobre d’aquesta informació, és patiment, i aquest és fruit de les nostres accions. Pensar més del compte en allò que temem o preocupar-nos (ocupar-nos abans de que passi quelcom), no farà que avancem ni modificarà res més que el nostre benestar. Així que quan et trobis fent alguna d’aquestes coses, aixeca’t i fes alguna de totes les altres propostes que tens en aquest blog. Cal que assumim el que ens concerneix a nosaltres i on hi tenim marge de maniobra, i el que no. Pretendre anar més enllà del que et pertoca et pot dur molts mals de cap i un difícil confinament.
 • Gestionar la ràbia i la frustració. Ens frustrem quan les expectatives que ens havíem fet d’una situació no coincideixen amb la realitat. Dubto que ningú hagués planificat estar-se una bona temporada confinat a casa sense sortir, així que és una emoció bastant comú a tots nosaltres. La molèstia, la ràbia, inclús l’odi que et pot despertar té a veure amb aquest canvi, i en no poder fer el que voldries. És important donar-li espai a aquesta emoció, ja que té una raó per existir. Com hem dit a l’inici d’aquest blog, cal evitar recrear-nos-hi, ja que enfadant-nos cada vegada més no aconseguirem res. Per a descarregar la ràbia pots fer alguna/es d’aquestes opcions: donar cops als coixins del sofà (sempre mirant de no fer-te mal), petar bombolles dels embalatges, fer llistes de paraulotes, cridar ben fort pel balcó (o amb un coixí a la boca per a amortitzar el so), guixar amb un minut el màxim d’espai d’un full en blanc, fer un llistat de queixes i després trencar-lo, etc. I quan t’hagis descarregat, passa pàgina, i a una altra cosa.
 • Fer la llista d’aprenentatges. Doncs sí, aquesta nova situació ens ofereix viure coses noves. És una oportunitat per a veure’ns afrontar una situació difícil traient atributs que desconeixíem o teníem oblidats, per a veure’ns fent coses que de costum no fem, reflexionant sobre la vida que dúiem i què en volem canviar o incorporar a partir d’ara…

BENESTAR MENTAL:

 • Incorporar moments de silenci cada dia. Estiguis confinat/da en solitari o amb algú més, troba moments per a estar en silenci, per a escoltar el silenci i gaudir-ne. Buscar el silenci exterior et permetrà acostar-te al silenci interior. El que els italians en diuen il dolce far niente, alliberant-te de les responsabilitats, les exigències, els deures, els pensaments, els neguits, etc. Encarrega’t d’existir i prou per un moment.
 • Mantenir l’ordre i la neteja de la casa. Pots fer-te un horari amb les tasques que vulguis anar fent per a planificar la setmana. Això et pot donar sensació d’ordre i mantenir certa rutina (neteja de casa, fer la compra, endreçar…).
 • Que no et falti lectura! La lectura ens estimula cognitivament, ens omple la fantasia i ens permet exercitar l’empatia. És una molt bona manera de distreure’ns sense pantalles. I si deixes que voli la imaginació…. Pots arribar fins on tu vulguis!
 • Pantalles amb moderació. La distracció és imprescindible aquests dies, però no deixis abduir-te per les pantalles. Hi ha altres maneres de distreure’t que mirant sèries, pel·lícules o vídeos interessants. Si a més telletreballes davant d’una pantalla, recorda’t d’anar fent pauses per a descansar la vista.
 • Selecciona la informació. La part negativa de la interconnexió que tenim a nivell mundial és que tenim molts canals d’informació. Sigues intel·ligent a l’hora d’escollir què llegeixes i què no de tot el que reps. Ja saps que hi ha informacions falses que et poden fer molt mal i inflar les teves preocupacions. Si dubtes de la veracitat d’una informació, pregunta i contrasta-la. Si no tens la manera, sigues conscient de que pot no ser certa.
 • Compartir la teva opinió sobre la situació amb algú, permetrà que et desfoguis i que reafirmis la teva postura davant la situació. D’altra banda, escoltar la dels altres pot convidar-te a reformular la teva mirada i/o completar-la.
 • Escriure missatges de confiança per casa. Utilitza post-it, pintallavis pels miralls… i posa’ls per llocs de casa per on passis sovint. Pot ajudar-te a aixecar l’ànim en moments de decaïment o negativisme. Han sortit molts dibuixos d’arcs de sant Martí fets per nens i nenes amb el lema “tot anirà bé”. Pot ser una bona proposta per a enganxar a la nevera de casa!
 • Convidar a somniar. Abans d’anar a dormir pensa en què vols somniar, escriu-ho en un paper i… a dormir. És una bona manera de demanar o estimular els somnis, d’anar-te’n a dormir amb una intenció, amb una actitud.

Calaix de sastre:

 • Aprofita per a fer totes aquelles coses a les que normalment no tens temps per a dedicar-t’hi: fer els àlbums de les vacances, endreçar i eliminar les fotos acumulades al mòbil, cosir els forats dels pantalons dels teus fills, endreçar l’armari de roba, fer la vora a les cortines, netejar la cuina a fons, preparar el regal de la teva cosina, etc.

Per últim, et proposo que incloguis cada dia l’estona del plaer. Es tracta de trobar un moment cada dia, duri l’estona que tu decideixis, per a dedicar-lo a fer quelcom que t’agradi, que et doni plaer. Pot ser sortir al balcó durant 5 minuts a prendre el sol i la fresca amb els ulls tancats, pot ser fer-te una banyera amb música de fons, menjar un tros de xocolata (assaborint-la, no tota de cop)… Potser és alguna cosa que ja fas cada dia, però com canvia si la fas posant-hi consciència plena, i sent conscient que el màxim objectiu és connectar-te al plaer.

No fem el compte enrere dels dies de confinament (ja que tampoc sabem la data de finalització), i FEM QUE CADA DIA COMPTI.