4 maneres de cuidar la teva son

13620135_8d8dd8cfaa_zCada persona té un rellotge intern diferent, que anomenem rellotge endogen. I això què vol dir? Sempre es parla de que cal dormir vuit hores al dia, però en realitat hi ha qui en necessita sis, hi ha qui en necessita nou, o més. És a dir, que aquest rellotge és qui estableix les hores que necessitem dormir per tal de poder afrontar en bones condicions cada dia que comença.

Per tal de tenir una bona higiene de la nostra son i de procurar dormir totes aquelles hores que el cos ens demana hem de tenir en compte diversos factors:

  1. Anar a dormir sempre a la mateixa hora.

És una manera d’acompanyar al teu rellotge intern; és com dir-li que a partir d’una hora determinada s’apagui.

  1. No fer esport just abans d’anar a dormir

L’esport és molt saludable i aconsellable de practicar. Ens ajuda a estar en forma i fa que ens cansem i així, després, que tinguem més necessitat de dormir per a refer-nos. Però també ens activa el sistema nerviós, de manera que practicar-lo just abans d’anar a dormir no és recomanable perquè pot ser que ens posem al llit massa accelerats i tinguem més dificultats per a conciliar el son.

Així que, ves al gimnàs o a fes el partit de futbol amb els amics a mitja tarda!

  1. No prendre aliments o begudes excitants a la nit.

Hi ha alguns aliments en la nostra dieta diària que es coneixen pels seus efectes excitants: cafè, te, xocolata, alcohol, sal, sucre, greixos saturats (els trobem, sobretot, en menjars fast-food i rebosteria industrial), etc.

És recomanable que en prescindeixis per a afavorir que t’adormis en només estirar-te al llit.

  1. Fer alguna activitat relaxant abans d’anar-te’n al llit.

Si cada dia fas alguna activitat que et relaxi estaràs afavorint que poc a poc se’t vagin tancant les ulls i alhora, estaràs avisant al teu cos que ja s’acosta l’hora d’anar a dormir… Algunes propostes poden ser: llegir, escoltar música, escriure un diari, etc.

En cas de despertar-te a mitjanit i no poder tornar a conciliar el son, aixeca’t i ves al sofà o a algun altre lloc còmode i que no sigui el llit i fes alguna activitat relaxant per a tu. Quan vegis que estàs relaxat/da i que tens una mica de son, ves al llit a dormir. Si et quedes al llit pensant que ja t’adormiràs i això no arriba, el que aconseguiràs serà posar-te cada vegada més nerviós i entraràs en un espiral del qual és força difícil sortir-ne.

A descansar!